Karbonfólia - felrakása házilag - Karbon fólia

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Karbonfólia - felrakása házilag

 

GY.I.K - Gyakran ismételt kérdések

Milyen előnyei vannak a jármű fóliázásának?
Teljes autója, vagy csak valamilyen alkatrésze fóliázásával új dizájnt adhat a járműnek. A fólia hosszú távon, évekig védi a fényezést a káros külső fizikai és kémiai hatásoktól, mint például kavicsfelverődés, karcolás, UV - sugárzás. Használat után a fólia könnyen eltávolítható, nem sérti a fényezést és nem hagy ragasztó nyomot.

Milyen vastag a karbon fólia? Minél vastagabb annál jobb?
A forgalmazott karbon fóliák általában 120 - 180 mikron vastagságúak. Minden termék leírásában megtalálható a pontos méret.

Minél vastagabb annál jobb?
NEM!!!  Különböző értékesítési csatornákon szó szerint versenyt űznek a kinek van vastagabb karbon fóliája kérdésben, mert ugyebár minél vastagabb (200, 220 mikron) annál jobb. Nos ez nem egészen így van! Mindig a fóliázandó tárgyhoz válasszunk anyagot. Autó dekorációra, kisebb eszközökhöz pl. mobiltelefon hátlap, laptop stb. vékonyabb, 120 - 170 mikronos, nagyobb sík felületekre 180 - 200 mikronos fóliát használjunk. Minél vastagabb egy karbon fólia annál merevebb. Egy 200 mikronos karbon fólia jól használható egy nagyobb sík felületen, viszont kisebb eszközökön nehezebb vele dolgozni. Saját tapasztalat, hogy a 200 mikronos fólia - mobiltelefonon, kisebb autó alkatrészen - felragasztava a plusz vastagság miatt nem illett vissza a helyére. Ha megnézünk egy drága, prémium kategóriás karbon fólia (pl. Grafityp) adatlapját láthatjuk, hogy az 150 mikronos. Szóval, nem jobb a minél vastagabb! Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy a vastagabb fólia rossz, csak sok esetben nem előnyös.
A legtöbb esetben célszerű a 120 - 180 mikron közötti fóliát használni.

Én is fel tudom ragasztani, vagy keressek szakembert?
A karbon fólia felrakása, felragasztása házilag is kis kézügyességgel, és az alábbi tanácsok betartásával bárki által megoldható. Ide kattintva  fólia felrakása tippeket talál. Feltétlenül kell hozzá néhány dekorációs eszköz egy simító lap (gumis ablaklehúzó is jó), éles tapétavágó kés, hőlégfúvó (ha nincs akkor a hajszárító is jó lehet).
Nagyon fontos a fóliázandó felület állapota! A felületnek tisztának, zsír- por- szennyződés és sérülés mentesnek kell lennie (ápoló viaszos autómosás után nem fog megfelelően tapadni a fólia).

A tökéletes kivitelezéshez szükséges a primer ragasztó, mely kis ecsetes üvegben kapható. Használja a fólia szélein, vagy ha a fóliát mélyedésbe kell ragasztani. Így a fólia biztosan nem fog felválni.

Nagyon fontos utolsó lépés a fólia felragasztás utáni utómelegítése. Szüksége lesz hozzá egy hőlégfúvóra és egy infrás hőmérőre. Melegítse a felületet 90 °C - 120 °C közzé. Melegítés közben egyfolytában mérje a hőmérsékletet. Fontos, hogy a felső határ felé ne menjen, mert a fólia felhólyagosodhat és a fóliázott tárgyat is károsíthatja.

Munkánk során figyelembe kell venni a külső, és a fóliázandó felület hőmérsékletét is, 20 - 30 °C között legyen. Írhattam volna akár 15 °C-t is, de tapasztalatból mondom, hogy nem lesz tökéletes, főleg ha ívelt felületre aplikál.

A fólia, felragasztás után kb. 24 óra múlva nyeri el végső tapadását. Ezen időn belül, megfelelő sebességnél a menetszél fel is tépheti.   Ide kattintva a youtube oldalára jut, ahol videókat láthat a fólia használatáról.
Itt a wrapitright oldalán pedig néhány profi technikai videó.


Ha el akarom távolítani a fóliát forduljak szakemberhez?
Nem szükséges, de körültekintően járjon el. A fóliát el tudja távolítani otthoni körülmények között is. Hőlégfúvó használata mindenképpen ajánlott! Ide kattintva videót lát az eltávolításról.

Ha eltávolítom a fóliát meglátszik a nyoma?
A karbon fólia hátsó felülete kiváló minőségű, tesztelt, színtelen poliakrilát ragasztóval van bevonva. Optimális esetben eltávolítás után semmi nyom nem marad utána. Egyéb esetekben, nem gyári, újra fényezett, régi, sérült - kopott lakkozású felületen nyomot hagyhat. (Ha sérült, lepattogzott, rozsdafoltos felületre ragasztjuk akkor ott a sérülés nagyságát fokozhatja. Magyarul, a ragasztóval a rozsda és a festék is lejöhet.) PVC és néhány más műanyag felületen ragasztóanyag maradvány előfordulhat mert a fóliák anyaga is PVC és a ragasztó ugyanúgy "ragaszkodik" hozzá mint a fóliához. Ennek eltávolítására a kereskedelemben kapható megfelelő tisztítófolyadék.

Télen, hideg időben lehet fóliázni?
Téli időben nehezebb dolgunk van ha fóliázni szeretnénk, de nem egy lehetetlen küldetés. Ha betartunk néhány tanácsot, akkor boldogulni fogunk vele. Ide kattintva elolvashatja, letöltheti tanácsainkat. (Pdf formátumú dokumentum, pdf olvasó szükséges hozzá.)

Melyik a legjobb karbon fólia?
Több neves, márkás fólia létezik. Talán amit kiemelnék, az a  legismertebb, a 3M márka. A 3M-nek többféle karbon fóliája van, attól függően, hogy mire akarjuk használni. A 3M DI-NOC fólia vastagsága miatt (210-220 mikron) leginkább az építészetben használatos sík felületekre (pl. mennyezetek, liftek, bútorok). A 3M 1080 fólia sokkal vékonyabb (90 mikron), járműiparban, autó dekorációra és egyéb bonyolultabb síkidomokra használatos. Egyetlen "hátránya" a borzasztóan magas ára. Folyómétere 20 - 25 ezer forint körül kapható.

 
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz