0 Termék
+36 20 325 4497
Lámpafólia

Lámpafólia

A lámpafóliák védik a lámpaburát az UV fénytől, karcoktól, kisebb fizikai behatásoktól.

A víztiszta, színtelen átlátszó lámpafólia védőfóliaként használható bármelyik lámpán, az enyhén színezettek csak színazonosan (pl. hátsólámpa, féklámpa – piros).

Fényszóróinkon sárga fóliával kadmiumsárga világítást, a kék fóliával xenon hatást érhetünk el. A színes változatok a fényerősséget kis mértékben csökkentik.

A lámpafóliák három rétegű fóliából állnak. A liner vagyis a hordozófólia (ragasztós oldalán), maga a lámpafólia, és a védőfólia (felragasztás után eltávolítandó). Vastagságuk 150 mikron, szélességük 30 cm, hosszúságra tetszőleges méretben rendelhetőek. Ragasztórétegük légcsatornákat nem tartalmaz, felrakása vizes módszerrel vagy szárazon történhet.
A víz csökkenti vagy akár meg is szünteti a fólia ragadóképességét, száradás után ugyanúgy ragad.

Lámpafólia felrakása

18 – 20 °C felett fóliázzunk!

A lámpaburának por- és szennyeződésmentesnek kell lennie! Először mosószeres vízzel (egyszerű “purcitromos”) tisztítsuk meg, utána ablaktisztítóval vagy alkohollal.

Vizes felrakás (ajánlott!)

A legszebb eredményt akkor érjük el, ha a vizes módszert használjuk.
Készítsük el a felragaszáshoz szükséges lötyit. 1/2 liter vízhez kb. 2-3 csepp mosogatószer kell (a “purcitromos” teljesen jó). Másik recept: 1 egység alkohol + 3 egység víz. Ez azért szükséges, mert használatával könnyebb a légbuborékok eltávolítása, és száradásig nem tapad erősen a fólia, így szükség esetén egyszerűbben visszahúzható. Töltsük a folyadékot egy kézi virágpermetezőbe (bevásárlóközpontokban párszáz forint), majd fújjunk nagyon keveset – éppen csak hogy ködölje – a lámpabúrára és a fólia ragasztós oldalára.

Füst lámpafólia

Illesszük fel a fóliát, és kasírozót használva nyomjuk ki alóla a vizet és a légbuborékokat. A fólia görbületekre ragasztásához használjunk hőlégfúvót. Ha elkészültünk, éles pengével vágjuk körbe a szükséges helyeken, és végül húzzuk le a lámpafólia védőrétegét ( nem minden fólián van védőréteg).

Világoskék lámpafólia
Világoskék lámpafólia

Illesszük fel a fóliát, és kasírozót használva nyomjuk ki alóla a vizet és a légbuborékokat. A fólia görbületekre ragasztásához használjunk hőlégfúvót. Ha elkészültünk, éles pengével vágjuk körbe a szükséges helyeken, és végül húzzuk le a lámpafólia védőrétegét (nem minden fólián van védőréteg).

Lámpafólia száraz felrakása

A lámafólia szárazon is felrakható, egyszerűbb is mint a vizes módszer viszont a végeredmény nem lesz annyira szép. Akkor használjuk csak ha egyedi alkalomra használjuk pl.: off-road, rally verseny stb.

Szükséges eszközök:

  • kasírozó
  • hőlégfúvó
  • vágókés
Piros lámpafólia

Húzzuk le a védőréteg fóliát a ragasztós oldalról. Úgy kell bánnunk vele, hogy a szélét kivéve ne érintkezzen semmivel, mert meg fog látszani a helye.

A lámpabúra egyik szélénél kiindulva kasírozóval simítsuk fel a fóliát a búra felületére, szükség esetén melegítsük hőlégfúvóval.

Ha úgy látjuk, hogy buborék maradt alatta akkor húzzuk vissza, melegítsük és simítsuk újra. Mivel nem használtunk vizet a kezdeti tapadás is nagy lesz. Ha elkészültünk, éles vágókéssel vágjuk körbe a szükséges helyeken és húzzuk le a felső fólia védőréteget.

Ha nem fóliáztál még soha, vagy bizonytalan vagy hogyan is kezdj hozzá akkor nézz meg néhány videót a youtube-on, biztosan inspirálni fog. Ide kattintva azonnal láthatod a videókat.

A lámpafóliát off-road felhasználásra ajánljuk. Közúton hivatalosan tilos a használata.